Nieuws

Wij volgen nauwgezet de ontwikkelingen binnen de financiële industrie en publiceren daarover. Op deze pagina vindt u een selectie van onze publicaties en inzichten.
Terug naar het overzicht

Nieuwe toelichting van de ESA - Clarifications on the ESAs’ draft RTS under SFDR

Woensdag 15 juni 2022 - Hans Roodhorst
De SFDR-wetgeving geeft duidelijke handvaten hoe je de ESG-footprint van de beleggingsportefeuille kan berekenen en daarover dient te rapporteren. Dit geldt zowel voor institutionele investeerders als aanbieders van beleggingsproducten. Er zijn in principe drie rapportages gedefinieerd:
  1. Principal Adverse Impact (PAI) disclosures;
  2. Financial product disclosure (pre-contractual en periodiek) en;
  3. “do not significantly harm” (DNSH) disclosures.  
De spelregels hiervoor zijn onder andere vastgelegd in de draft regulatory standards (RTS). De laatste publicatie dateert alweer van 22 oktober 2021. De ESA's (EBA, EIOPA en ESMA) hebben nu een extra toelichting gepubliceerd (2 juni 2022) als antwoord op vragen uit de industrie. Clarification on the ESA's draft RTS for SFDR

De volgende zaken vallen op:

- Om de verschillende rapporten op te stellen dient gebruik gemaakt te worden van de sustainability indicatoren zoals beschreven in Tabel 1,2 en 3 van Annex 1. Dit geheel omvat 18 verplichte en 46 onverplichte indicatoren.

- De jaarlijkse rapportage moet zijn gebaseerd op de metingen van 4-voorafgaande kwartalen en voor het berekenen van het jaarcijfer kan een rekenkundig asset-gewogen gemiddelde worden toegepast. Als er maar 1 meting beschikbaar is gedurende het rapportage jaar dan wordt die voor de rest van de periode als gelijk verondersteld.

- Alle berekeningen moeten zijn gebaseerd op een volledige look-through voor alle belegging- en fonds portefeuilles, ook PE. Dat wil zeggen, ook op fund in fund constructies wordt doorgekeken en deze eis geldt ook voor derivaten met onderliggende exposures naar andere instrumenten.

Dit is geen verrassing want dezelfde look-through vereisten gelden nu ook al voor de FTK- en Solvency rapportage. Die worden ook op kwartaalbasis opgesteld en nu kan dezelfde look-through informatie nog een keer worden gebruikt om ook de PAI-statement op te baseren. Dit heeft meerdere voordelen:
  • U weet zeker dat al uw toezichthouder rapportages (MER/MESRAP/FTK/S2) dan op basis van dezelfde dataset zijn samengesteld en daarmee onderling consistent. 
  • Dezelfde dataset is natuurlijk ook een vereiste voor een goede audittrail en verantwoording. Dit wordt steeds belangrijker voor de data die u gebruikt voor uw analyses.
Ons advies is dus om de SFDR PAI-rapportage onder te brengen bij de provider die ook uw FTK of Solvency rapportages verzorgt. Die heeft namelijk een uniek vertrekpunt om u  goed van dienst te kunnen zijn.

Wilt u meer uitleg hoe ITS u kan ondersteunen bij het berekenen en rapporteren van de PAI disclosures neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn een specialist in het leveren van look-through informatie en toezichthouderrapportages.

ITS (ITS of Institutional Trust Services) is al 20 jaar de specialist in RegTech oplossingen en onafhankelijke beleggings- en controle administraties voor Nederlandse en buitenlandse vermogensbeheerders en pensioenfondsen. Hans Roodhorst, email: Hroodhorst@itstrust.nl, mob: +31 (0)651502620