Nieuws

Wij volgen nauwgezet de ontwikkelingen binnen de financiƫle industrie en publiceren daarover. Op deze pagina vindt u een selectie van onze publicaties en inzichten.
Terug naar het overzicht

Het look-through data proces moet sneller!

Vrijdag 3 juni 2022 - Quintin van Wijk
Als belegger in beleggingsfondsen heeft u een portefeuille ingericht met een prima risico-/rendementspreiding. Uw mandaat rendeert hopelijk naar verwachting. Het gaat echter allang niet meer alleen om rendement. Als participant heeft u een verantwoordelijkheid om te toetsen of u niet indirect belegt in sectoren, landen of bedrijven die op een of andere sanctielijst staan of geen of een negatieve bijdrage leveren aan de ESG doelstellingen, etc. Ook de Toezichthouder toetst de uitvoering van uw beleid. In FTK wordt inmiddels veel look-through data gevraagd die het vereiste inzicht geven. Volledige transparantie luidt het devies. Waarschijnlijk krijgt u wel eens vragen of opmerkingen van uw toezichthouder. Deze FTK look-through data is van u en die kunt u uitstekend gebruiken om uw eigen inzicht in de beleggingsfondsen te vergroten en daar tijdig uw voordeel mee te doen. Het zou dan wel prettig zijn als vermogensbeheerders eerder en met grotere regelmaat look-through data leveren. Technisch gezien zouden hier geen beperkingen voor moeten zijn. De data is op ieder moment bekend en beschikbaar. Ik raad u aan de dialoog te starten. Een NDA tussen u en uw vermogensbeheerders zouden het proces mogelijk al aanzienlijk kunnen versnellen. Dat is onze ervaring!

ITS (ITS of Institutional Trust Services) is al 20 jaar de specialist in RegTech oplossingen en onafhankelijke beleggings- en controle administraties voor Nederlandse en buitenlandse vermogensbeheerders en pensioenfondsen. Hans Roodhorst, email: Hroodhorst@itstrust.nl, mob: +31 (0)651502620