Nieuws

Wij volgen nauwgezet de ontwikkelingen binnen de financiƫle industrie en publiceren daarover. Op deze pagina vindt u een selectie van onze publicaties en inzichten.
Terug naar het overzicht

Grip op operationele risico's - bewaak uw uitsluitingen op basis van look-through portefeuille data!

Woensdag 10 maart 2021 - Hans Roodhorst

Als verantwoordelijk pensioenfonds is het belangrijk dat u zeker weet dat u ook niet op indirecte wijze investeert in ondernemingen die op uw, of nationale of internationale uitsluitingslijsten staan. U kunt zicht terdege voorbereiden op eventuele negatieve mediaexposure door uw beleggingsportefeuille, inclusief look-through, periodiek te screenen.

Uw FTK-uitvoerder verzamelt als het goed is de volledige doorkijkinformatie van alle fondsen waarin u belegt zowel voor de DB- als DC-portefeuille. Deze doorkijkinformatie is een uitstekende bron om de screening op te baseren. Hiermee voorkomt u dat u achteraf verrast wordt door een zogenaamde "bijvangst" in uw beleggingsportefeuille.

ITS verzamelt voor al haar aangesloten klanten de volledige doorkijk in alle onderliggende fondsen waarin wordt belegd en legt dit vast in een eigen securities database. Deze zogenaamde look-through informatie wordt rechtsreeks bij de fondsmanagers opgehaald zodat de noodzakelijke informatie niet tussentijds verloren gaat.

In samenwerking met ISIN2LEI worden de instrumenten in uw portefeuille voorzien van de juiste LEI en Ultimate Parent LEI code. Deze koppeling vormt een solide basis om de screening van iedere uitsluitingslijst op te baseren.

Omdat u de doorkijk van uw provider op kwartaalbasis ontvangt in de K208, K209 en K210 formulieren kunt u dit zelf eenvoudig opzetten.

Uiteraard is het ook mogelijk om de werkzaamheden door ITS te laten uitvoeren op basis van uw persoonlijke uitsluitingslijst. U krijgt dan ieder kwartaal een signaallijst op basis van de meest recente look-through gegevens.

Voor de nabije toekomst wordt gewerkt aan de mogelijkheid om de Principal Adverse Impact scores (SFDR) hieraan te koppelen. Het valt of staat dan natuurlijk met de beschikbaarheid van deze data.

Wij zijn goed in het verwerken van grote hoeveelheden look-through portefeuille data en u bent goed in het bepalen waarin u wel of niet wilt beleggen. Een mooie combinatie!

Herkent u deze uitdagingen en wilt u graag meer weten hoe ITS en ISIN2LEI u hierbij kunnen ondersteunen of heeft u zelf ideeën die u met ons wilt bespreken? Neem dan contact met ons op!

Hans Roodhorst (06-51502620)

ITS (ITS of Institutional Trust Services) is al 20 jaar de specialist in Reg Tech oplossingen en onafhankelijke beleggings- en controle administraties voor Nederlandse en buitenlandse vermogensbeheerders en pensioenfondsen.

ISIN2LEI staat voor RegTech-oplossingen op basis van open source data. Een belangrijk specialisme is het verbinden van Legal Entity Identifiers (LEIs) met International Securities Identification Numbers (ISINs) voor financiële instellingen, zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen.