Nieuws

Wij volgen nauwgezet de ontwikkelingen binnen de financiƫle industrie en publiceren daarover. Op deze pagina vindt u een selectie van onze publicaties en inzichten.
Terug naar het overzicht

Sector nieuws - ITS look-through template service

Woensdag 17 februari 2021 - Hans Roodhorst

ITS look-through template service

Het FTK rapportage jaar 2020 zit erop. Een jaar vol veranderingen en uitdagingen.

Na invoering van de nieuwe Look-through templates in Q1(K208, K209 en K210) zijn er daarna nog veel updates geweest in de XBRL taxonomie. De uitwisseling van de gegevens met EIOPA vergde blijkbaar de nodige fine-tuning bij DNB. Inmiddels is het aantal controle regels en verbanden zo uitgebreid geworden dat de verwerkingstijd enorm is toegenomen. Dit zijn  noodzakelijke hobbels om verdere digitalisering en standaardisering van het toezicht mogelijk te maken.

Het verzamelen van de benodigde portefeuille details, de verwerking van alle instrument regels  en de logica- en verband controles hebben ook hun impact op de doorlooptijd van processen bij de uiteindelijke rapporteurs. Verdere automatisering is daarom noodzakelijk om deadlines blijvend te waarborgen.

Ook standaardisering van de aanlevering van portefeuille- en instrument data door fondsbeheerders is een noodzakelijke stap. Op dit moment wordt het TPT-format steeds populairder maar de adoptiegraad is nog niet heel erg hoog. Met name niet Europese fondsbeheerders zijn hiermee nog onbekend of voelen zicht niet senang vanuit een juridisch oogpunt. Dataproviders hebben namelijk een grote invloed op dit proces. De restrictieve en beschermende houding ten aanzien van de verspreiding van instrument data maakt fondsmanagers terughoudend in de aanlevering van de noodzakelijke details.  

Op de lange duur kan dit een negatieve invloed hebben op de selectie van deze fondsen. Met name institutionele investeerders met een strikte rapportage plicht zullen dit mee laten wegen bij de selectie van fondsbeleggingen.

ITS biedt fondsbeheerders de mogelijkheid om de noodzakelijke look-through portefeuille  informatie direct in het goede format aan te leveren aan institutionele beleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen. De portefeuille informatie wordt geclassificeerd, verrijkt en in het juiste format omgezet zodat de informatie voldoet aan de verplichtte taxonomie en deze zonder omwegen direct kan worden gebruikt in toezichtsrapportages.

Uw institutionele klant wordt hierdoor ontzorgt en kan blijvend voldoen aan zijn rapportageplicht.

Herkent u deze uitdagingen en wilt u graag meer weten hoe u de look-through informatie beter commercieel kan benutten?  Neemt u dan contact op met Hans Roodhorst (06-51502620) of Quintin van Wijk (06-14312117) zodat wij met u kunnen meedenken!

ITS (ITS of Institutional Trust Services) is al 20 jaar de specialist in Reg Tech oplossingen en onafhankelijke beleggings- en controle administraties voor Nederlandse en buitenlandse vermogensbeheerders en pensioenfondsen.