Nieuws

Wij volgen nauwgezet de ontwikkelingen binnen de financiƫle industrie en publiceren daarover. Op deze pagina vindt u een selectie van onze publicaties en inzichten.
Terug naar het overzicht

AIFMD Rapportage

Maandag 15 juli 2019 - Hans Roodhorst
Op dit moment zijn fondsbeheerders en administrateurs wederom bezig de Q2 AIFMD rapportage voor de toezichthouder samen te stellen. Beheerders staan voor de uitdaging om per fonds ruim 300, deels verplichte, velden in te vullen in e-Line. Naast fondskenmerken, wordt gevraagd om tevens belangrijke financiële gegevens en performance en risico kengetallen m.b.t. de beleggingsportefeuille aan te leveren. Kortom informatie over het afgelopen kwartaal moet vanuit verschillende invalshoeken worden verzameld en verwerkt. Zonder structurele oplossing is dat een tijdrovend proces.

Het is mogelijk om het opstellen van een AIFMD rapportage als een "STP" proces in te richten. Middels een interface met de depotbank en standaardisatie van eventuele overige informatiestromen vanuit de fondsbeheerder kan de rapportage gestructureerd en in een beperkte tijd worden opgesteld. Door vergaande standaardisatie en automatisering kunnen voor één beheerder meerdere fondsrapportages tegelijkertijd worden samengesteld.

Het rapportageportaal e-Line DNB gaat verdwijnen en wordt vervangen door het Digitaal Loket Rapportages. De ESMA Beheerdersrapportage AIFM en de fondsenrapportage migreren vanaf 31 december 2019 naar dit nieuwe rapportageportaal. Dankzij onze geautomatiseerde oplossing zijn wij reeds voorbereid op deze nieuwe wijze van rapporteren.